Parkinson xəstəliyinin inkişafına təkcə genetik meylin səbəb ola biləcəyini bilirdinizmi? Foodinfo.az Oboz.ua-ya istinadən xəbər verir ki, ilk növbədə, 50 ildən sonra bu xəstəliyin yaranma riskini azaltmaq üçün pestisidlərin, ağır metalların təsirini minimuma endirmək və kəllə-beyin travmalarından qaçmaq lazımdır. Elm sübut edir ki, müntəzəm fiziki fəaliyyət, toksinlərdən qaçınmaq və balanslaşdırılmış pəhriz Parkinson xəstələrində motor və qeyri-hərəkət əlamətlərini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Pəhrizin xəstəliklərin qarşısının alınmasında niyə mühüm rol oynadığı və hansı pəhrizin ən yaxşı nəticə göstərdiyi “Bunu deyil, bunu yeyin” kitabında izah edilir.

Movement Disorders Journal-da dərc edilən bir araşdırma, az yağlı, yüksək karbohidratlı pəhrizin təsirini ketogenik pəhrizlə müqayisə etdi. Bunun üçün tədqiqatçılar təsadüfi olaraq 47 xəstəni iki qrupa ayırdılar və onların nəticələrini 8 həftə ərzində öyrəndilər.

Tədqiqat həm az yağlı, həm də ketogenik pəhrizlərin Parkinson xəstəliyinin motor və qeyri-motor simptomlarını yaxşılaşdırdığını müəyyən edib. Bununla belə, ketogenik pəhriz ağrının, yorğunluğun azaldılmasında və idrak funksiyasının yaxşılaşdırılmasında daha yaxşı nəticələr göstərib. Beləliklə, əlilliyə səbəb ola biləcək simptomların, eləcə də yuxu və yaddaş problemlərinin azaldılmasında faydalı ola bilər.

Qeyd etmək lazımdır ki, ketogenik pəhriz uzun müddət epilepsiyanın müalicəsində istifadə olunur və müasir tədqiqatlar onun effektivliyini təsdiqləyir. O, digər nevroloji xəstəliklər üçün faydalı ola biləcək nöbetləri azaltmağa və beyin sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edən oruc metabolizmini təqlid edir. Bundan əlavə, beyində enerji mübadiləsinə təsir edərək, sağlamlığı qorumaq üçün perspektivli bir strategiya halına gətirir.