Ət dünyanın bir çox pəhrizlərində mühüm protein və qida mənbəyidir. Foodinfo.az Rbc.ua-ya istinadən xəbər verir ki, bununla belə, bütün ətlər eyni dərəcədə sağlam deyil.

Kolbasa, vetçina və bu kimi emal olunmuş ətlər mütəxəssislər tərəfindən ən çox çəkindirilənlər arasındadır. Bu növ məhsuldan qaçınılmalı və mümkün qədər az istehlak edilməlidir.

Bu məhsullarda yüksək səviyyədə natrium, konservantlar və kimyəvi əlavələr var ki, bu da ürək xəstəliyi, 2-ci tip diabet və bəzi xərçəng növləri, xüsusilə də kolorektal xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilə bilər.

Bu ətlər balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi ola bilsə də, tədqiqatlar yüksək istehlakı ürək xəstəlikləri və bəzi xərçənglər də daxil olmaqla xroniki xəstəliklərin artması riski ilə əlaqələndirir.

Qırmızı ət seçərkən istehlakı həftədə bir neçə dəfə məhdudlaşdırmaq və yağsız kəsikləri seçmək tövsiyə olunur.

Tərkibində yüksək miqdarda doymuş yağ olan ətlər, məsələn, bəzi yağlı donuz əti və ya mal əti (məsələn, qabırğa və ya qarın) ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir. Doymuş yağlar qanda LDL ("pis") xolesterol səviyyəsini yüksəldə bilər və bununla da ürək xəstəliyi riskini artırır.