İnsanların ən uzunömürlü olduğu Mavi Zonaların sakinləri uzunömürlülüyün sirrini açıblar. Foodinfo.az Rbc.ua -ya istinadən xəbər verir ki, məlum olub ki, onların gündəlik qida rasionuna ömür uzunluğuna təsir edə bilən yarpaqlı göyərti daxildir.

Tədqiqatçı Dan Buettner, “Blue Zone” pəhrizinin bütöv, işlənməmiş, qida ilə zəngin, liflə zəngin qidalara diqqət yetirən bitki əsaslı bir rejim olduğunu söyləyib. Mavi Zonaların sakinləri adətən üzvi və pestisidsiz olan təzə, yerli meyvə və tərəvəzlərə asanlıqla daxil olurlar.

Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, yarpaqlı göyərti uzunömürlülük üçün ən yaxşı qidadır. Bunlara ispanaq, kələm, çuğundur daxildir.

Tədqiqatlar göstərib ki, hər gün göyərti qəbul edən orta yaşlı insanların növbəti dörd il ərzində ölmə ehtimalı göyərti yeməyənlərə nisbətən yarıya qədərdir.

Yarpaqlı göyərtilər həyati qida maddələri və bir sıra sağlamlıq faydaları ilə dolu super qidalardır. Onlar ürək xəstəliyi riskini azalda, müəyyən xərçəng növləri ilə mübarizə apara və tip 2 diabet ehtimalını azalda bilər.

Onlar həmçinin faydalı bağırsaq bakteriyalarını qidalandıran şəkər tərkibi sayəsində həzm üçün bir nemətdir. Bundan əlavə, zəngin kalsium və K vitamini ehtiyatlarına görə sümüklərin möhkəmlənməsində mühüm rol oynayırlar.