Ərzaq alış-verişində nələrə diqqət etmək lazımdır?

Bunu bilmək istəyirsinizsə, Foodinfo.az-ın təqdim etdiyi bu yazını oxumalısınız.

1. Məcburi etiket məlumatı olan qablaşdırılmış və etiketli qidalara üstünlük verilməlidir.

2. Hər bir qida məhsulunun özünəməxsus saxlama şəraitində (temperatur, rütubət, işıq və s.) satışa çıxarılıb-çıxarılmaması yoxlanılmalıdır.

3. Ərzaqların saxlandığı soyuducu və dondurucuların temperatur göstəricilərinin işlək olub-olmaması yoxlanılmalıdır.

4. Qablaşdırılmamış qidalar və qablaşdırması cırılmış və ya zədələnmiş qidalar alınmamalıdır.

5. Tez xarab olan və qısa müddətdə istehlak edilməsi lazım olan ət və süd məhsullarının son istifadə tarixi; Digər məhsullar üçün tövsiyə olunan son istifadə tarixi yoxlanılmalıdır.

7. Əgər məhsulun etiketində xüsusi qorunma şərti və ya istifadə şərti yoxdursa, bu şərtlər yerinə yetirilməli və istifadə qaydalarına əməl edilməlidir.

8. İstehlakçılar məhsulun tərkibi haqqında məlumat əldə etmək üçün etiketdəki "inqrediyentlər" siyahısına baxmalı, hər hansı allergen maddə və ya komponentə qarşı həssaslıq varsa, inqrediyentdə göstərilən allergen maddə və ya komponentlərə diqqət yetirilməlidir. 

9. Digər məhsullarla müqayisə etmək üçün məhsulun qida dəyəri cədvəli araşdırılmalıdır.

10. Orijinal qablaşdırmadan çıxarıldıqdan sonra satılan qidaların etiket məlumatları (tərkibində allergen maddələrin olub-olmaması, yararlılıq müddəti, qida biznesi operatorunun adı və s.) tələb edilməlidir.

11. Alış-verişin sonunda ət, toyuq, balıq kimi tez xarab olan qidalar alınmalıdır. Bunların çiy qidalarla təması qarşısı alınmalı və soyuq zəncir pozulmadan mümkün qədər tez (ən çox iki saat, isti havada bir saat ərzində) soyuducuya qoyulmalıdır.

12. Alış-verişin sonunda dondurulmuş qidalar alınmalıdır. Onun həll edilməməsinə və paketin içərisində buz kristallarının olmamasına diqqət yetirilməlidir. Belə qidalar mümkün qədər tez dondurucuya qoyulmalıdır.

13. Mənşəyi məlum olmayan, nəzarətsiz küçə südü alınmamalıdır. Pasterizə edilmiş və uzun ömürlü südə (UHT) üstünlük verilməlidir.

14. Çiy süddən hazırlanmış, duzlu olmayan və yetişməmiş pendir alınmamalıdır.

15. Qırılmış, çatlamış, çirkli yumurtalar alınmamalı və istifadə etməzdən əvvəl yumurta yuyulmalıdır.

16. Ətin özünəməxsus qoxusuna, rənginə, görünüşünə və damğasına diqqət yetirilməlidir. Ət etibarlı yerlərdən alınmalıdır.

17. Hazır qiymə yerinə qiymə, tikə toyuq yerinə isə bütöv toyuğa üstünlük verilməlidir.

18. Balıq alarkən nəzərə alınmalıdır ki, onun özünəməxsus qoxusu var. Balığın pulcuqları parlaq, gözləri aydın və bir qədər qabarıq, qəlpələri bağlı və tünd qırmızı olsun.

19. Əzilmiş, çürümüş, palçıqlı və həşərat tərəfindən yeyilmiş meyvə və tərəvəzlər alınmamalı.

20. Konservləri alarkən üst və alt qapaqları şişmiş, zədələnmiş, qapaqları boşalmış və ya zədələnmiş qutular alınmamalıdır.

21. Taxıl, paxlalılar, qoz-fındıq və yağlı toxumların kiflənməməsinə, həşərat yeməməsinə və dənəsi qırılmamasına diqqət yetirilməlidir.