Süd və süd məhsulları, qaymaqlı qidalar, toyuq məmulatları, mayonez, yumurta qidaları, bişirilməyən və uyğun şərtlərdə saxlanılmayan ətlər, dəniz məhsullarının xarab olma və qida zəhərlənməsi riski yüksək olan qidalar arasında olduğunu bildirib.

Foodinfo.az xəbər verir ki, həyatımız üçün əsas ehtiyac olan qida və su təmizlik qaydalarına əməl edilmədikdə zərərli mikroorqanizmlərə ev sahibliyi edə və xəstəliklərə səbəb ola bilər. Əvvəlcə qidada az miqdarda olan mikroorqanizmlər müəyyən ekoloji şəraitdə sürətlə çoxalaraq xəstəliyə səbəb ola biləcək səviyyəyə çata bilirlər. Tərkibində yüksək səviyyədə patogen mikroorqanizmlər və ya onların toksinləri olsa belə, qida məhsulunun dadı, qoxusu və görünüşü açıq şəkildə dəyişməyə bilər. Bu səbəblə təhlükəli miqdarda bakteriya və ya toksin ehtiva edən qidalar bilmədən istehlak edilə bilər və nəticədə zəhərlənmə hadisələri baş verə bilər.

Dr. Meltem Öner Karaçay qida zəhərlənməsinin əlamətlərini belə izah edib:

Qida zəhərlənməsinin ən mühüm əlamətləri ürəkbulanma, qarın ağrısı, qusma və ishaldır. 

Sağlam, zədələnməmiş, xarab olmayan qidalar seçilib alınmalıdır. İstifadə müddəti bitmiş məhsullardan istifadə edilməməlidir. Xəstəliyə səbəb ola biləcək şübhəli qidalar, xüsusilə kifli qidalar istehlak edilməməlidir. Çiy yeyiləcək tərəvəz və meyvələr, bişiriləcək təzə tərəvəz və quru meyvələr, balıq və yumurta yaxşıca yuyulmalıdır. Qırılmış, çatlamış və çirkli yumurtalar alınmamalıdır. 

Əgər ət dərhal istehlak edilməyəcəksə, dondurucuda 1 həftə, buzluqda isə 3-4 ay saxlanıla bilər. Qidaların saxlanma şərtlərinə riayət edilməlidir. Süd və süd məhsulları, qaymaq, dəniz məhsulları, soyuq ət başlanğıcı, kanep, kolbasa, salam, yumurta, qaymaqlı tortlar və desertlər, qiymə, sendviçlər davamlı olaraq 5 dərəcədən aşağı saxlanılmalıdır. Dondurulmuş qidalar əridikdən sonra yenidən dondurulmamalıdır.

Çiy və bişmiş qidalar bir-birindən ayrı saxlanılmalıdır. Açıq havada yemək ciddi şəkildə alınmamalıdır. Yeməklər qısa müddətdə istehlak ediləcək miqdarda hazırlanmalıdır. Qapaqlı zibil qutularından istifadə edilməlidir.