Kivi son dərəcə sağlam bir məhsuldur. Bəs biz onu düzgün yeyirikmi? Foodinfo.az Tsn.ua -ya istinadən xəbər verir  ki, əslində, kivi qabığı təkcə yeməli deyil, həm də çox faydalıdır.

Britaniyalı dietoloq Gillian Culbertson ekzotik meyvəni bütöv yemək üçün əsas səbəblərdən və onsuz da kimin qabığını soyması lazım olduğundan danışır.

Onun sözlərinə görə, kivinin qabığında meyvənin verdiyi bütün sağlamlıq faydalarını daha da artıran bir çox qida maddəsi var. Gillian izah edib ki, dünyada təxminən 60 növ kivi var. Onların qabığı toxuması və tutarlılığı ilə fərqlənə bilsə də, bütün növlərdə yeməli olur. Amma ən qidalı variantlar yaşıl və qızılı kividir.

Yaşıl kivi olduqca tüklüdür. Qızıl daha az tanınan, hamar dərili bir qohumdur. Qızıl Meyvənin şirəli, tropik dadı və bürünc rəngli meyvəsi var.

Kivinin yetişdirildiyi yerdən asılı olaraq müxtəlif növləri də var. Bu dad və vitamin və mineral tərkibində cüzi fərqlərə səbəb ola bilər.

Kivi qabığının faydaları nələrdir?

Çeşidindən və növündən asılı olmayaraq istənilən kivi orqanizmimiz üçün çox faydalıdır. Qabıq ilə yeyildikdə bu meyvənin böyük miqdarda lif bədənimizin həzm sisteminin düzgün işləməsini təmin etmək üçün ehtiyac duyduğu bitki qidalarının bir hissəsidir. Şişkinliyi azaldan və bağırsaq hərəkətlərinə kömək edən lifdir. Kivi tək başına böyük bir lif mənbəyidir, lakin dərini açıq saxlamaq miqdarı ikiqat artırır.

Antioksidantlar - Kivi qabığında meyvənin özündən üç dəfə çox antioksidan var. Məhz antioksidantlar orqanizmə sərbəst radikallarla mübarizə aparmağa kömək edir (bunlar nəzarət olunmazsa, hüceyrə zədələnməsinə və müxtəlif xəstəliklərə səbəb olan qeyri-sabit molekullardır). Kivi qabığı aşağıdakı antioksidanları ehtiva edir:

Vitamin C immun gücləndiricidir, lakin qeyd etmək lazımdır ki, qızılı kivilər yaşıldan daha çox ehtiva edir;

E vitamini - dərini tərk etsəniz, bu vitaminin tərkibi 32% -ə qədər artacaq, immunitet sistemini gücləndirir və infeksiyalarla mübarizə aparmağa kömək edir;

Polifenollar bədəndə iltihabla mübarizə aparan güclü antioksidantlardır və məlum olur ki, bu birləşmələrin 30%-i qabıqdan gəlir.

Folat - Qızıl kivi qabığı meyvənin özündən 34% daha çox folat ehtiva edir. Fol turşusu və ya B9 vitamini bədənə karbohidratları onun yanacağı olan qlükoza çevirməsinə kömək etmək üçün lazımdır.