Bir çox insan gün ərzində aclıq hiss etməmək üçün səhər tezdən çox yağlı və yüksək kalorili qidalar yemək lazım olduğunu düşünür, lakin bilməlisiniz ki, xüsusilə isti havalarda çox yağlı qidalar yemək şiddətli susuzluğa səbəb olur. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, səhər yeməyində meyvə və tərəvəz kimi yüksək lifli qidalardan istifadə etmək daha yaxşıdır. Yüksək lifli qidalar çoxlu suyu mənimsəyir və bədən onu yavaş-yavaş udmaq qabiliyyətinə malikdir.

Digər tərəfdən, səhər yeməyi zamanı və xüsusən də yeməklər arasında çoxlu su içmək məsləhət görülmür, çünki bu, mədə şirəsini və həzm fermentlərini sulandırır və qidaların həzm prosesini pozur.

Səhər yeməyində çox çay içməkdən çəkinin, çünki çay sidik ifrazını artırır və bədəninizin gün ərzində ehtiyac duyduğu mineral duzların itirilməsinə səbəb olur.

Sahursuz oruc tutmaq bəzilərinin düşündüyünün əksinə olaraq nəinki arıqlamağa səbəb olmur, əksinə, gün ərzində qanda şəkərin kəskin şəkildə aşağı düşməsi oruc tutanı iftarda şirin və yağlı yeməklərə meylləndirir və bu nəticədə artıq çəkiyə gətirib çıxarır.

Səhər yeməyi zamanı şirin yeməklər yemək tövsiyə edilmir. Şirin qidaların qəbulu insulini stimullaşdıraraq qan şəkərinin hüceyrələrə daxil olmasına və beləliklə də qan şəkərinin azalmasına səbəb olur. Beləcə səhər yeməyində tərkibində sadə şəkər olan şirin qidaların qəbulu insanın daha tez ac qalmasına səbəb olur. Meyvələrdə sadə şəkərlər də olduğu üçün səhər yeməyi zamanı daha az istehlak edilməsi məsləhət görülür. Tərkibində vitamin və mineral olan meyvələri iftar süfrəsində və ya iftarla sahur arasında istehlak etmək daha yaxşıdır.

Susuzluğu azaltmaq üçün səhər yeməyində limondan istifadə edib tərəvəz və salat yemək olar. Həmçinin sübh vaxtı üyüdülmüş kokos, kokos tərəvəzləri, kotletlər, hər cür kabab kimi quru yeməklərdən, həmçinin şirin və yağlı halva, çoxlu ədviyyatlarla hazırlanmış yeməklər, mayonez, qaymaq, kolbasa, sosiska kimi yeməklərdən uzaq durun.

Oruc zamanı qan şəkərinin düşməsinin qarşısını almaq və qəbizliyin qarşısını almaq üçün səhər yeməyində qida kombinasiyalarında istədiyiniz qədər taxıl və paxlalı bitkilərdən istifadə edin. Tərəvəzlər gün ərzində orqanizmə lazım olan vitamin və mineralları təmin etməklə yanaşı, bədəni müxtəlif qida və su ilə də ehtiva edir.

Şəbnəm