Yüksək kalsium qəbulunun böyrək daşlarının əmələ gəlmə riskini artıra biləcəyi barədə yayılmış fikirlər yanlışdır.
Foodinfo.az xarici KİV-ə istinadən xəbər verir ki, kalsiumla zəngin qidalar, məsələn, süd, qatıq, pendir, zənginləşdirilmiş süd, ağ lobya, badam və çia toxumu, əslində böyrək daşı riskini azaldır.
Qidada olan kalsium böyrəklərə çatmazdan əvvəl oksalata bağlanır və daş əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
Böyrək daşı nədir?
Böyrək daşı sidikdə kalsium, oksalat, urat, sistin, ksantin və fosfatdan ibarət sərt bir cisimdir. Əksər insanlarda sidikdə digər kimyəvi maddələr daşın əmələ gəlməsini dayandırır və ya maye içmək kimyəvi maddələrin böyrəklərdən yuyulmasına kömək edir. Daş əmələ gəlirsə və sidiklə xaric edilə bilmirsə, ağrıya səbəb olur.
Böyrək daşlarının inkişafı üçün risk faktorları:
Böyrək daşlarının ailə tarixi
Qeyri-adekvat su istehlakı
Çox və ya çox az fiziki fəaliyyət
Şəkər və ya duzun yüksək qəbulu
Daş əmələ gəlməsinin qarşısını almaq üçün:
Kifayət qədər su içmək
Meyvə və tərəvəz qəbulunu artırmaq
Tərkibində şəkər və duz olan işlənmiş qidaların istehlakını azaltmaq
Şorbalar, souslar, çörəklər, qranola və dənli bitkilər kimi qidaların etiketlərinə baxaraq daha az şəkər və duz olan markaları tapmaq
Şəbnəm