Darçın yemək, çörəkçilik və içkilər üçün əla ədviyyatdır. Lakin məlum olur ki, o, beyin fəaliyyətini də yaxşılaşdıra bilir.
Bu barədə Foodinfo.az Rusiya KİV-ə istinadən xəbər verir. 
Darçının beyin üçün faydaları ilə bağlı çox araşdırma aparılmayıb. Keçmişdə darçının yaddaşa və öyrənmə qabiliyyətinə təsir edib-etmədiyi və əgər edirsə, bunun necə olduğunu öyrənmək üçün bir çox cəhdlər olub. Lakin bu təcrübələrdən əhəmiyyətli bir şey çıxmayıb. İranın Bircənd Universitetinin Tibb Elmləri Məktəbinin nümayəndələri darçının beyinə təsirini və onun koqnitiv funksiyalarını araşdıran müxtəlif araşdırmalara daha yaxından nəzər salıblar.
Tədqiqat qrupu ədviyyat və yaddaş, öyrənmə funksiyaları arasındakı əlaqəyə dair araşdırmaları təhlil etmək istəyib. PubMed, Scopus, Google Scholar və Web of Science daxil olmaqla müxtəlif verilənlər bazalarından 2605 darçın tədqiqatını çeşidlədikdən sonra komanda onların analiz meyarlarına cavab verən 40 araşdırma tapıb.
Alimlər müəyyən ediblər ki, bir çox bitkilərdə olan təbii birləşmə olan eugenol, sinnamaldehid və sinnamik turşunun komponentləri idrak funksiyasına müsbət təsir göstərir.
Xüsusilə, darçınlı saqqız çeynəmək yaddaş funksiyasını yaxşılaşdırır, hətta narahatlığı azaldır. Lakin ümumilikdə nəticələr yaddaş və öyrənmə pozğunluqlarının qarşısının alınmasında darçının əhəmiyyətini göstərib.

Nurlan