Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, meyvə-tərəvəz, balıq, dəniz məhsulları, müxtəlif bitki yağlarının kifayət qədər və balanslı istehlakı da daxil olmaqla sağlam qidalanmaya riayət etmək astma xəstələrinin ağciyər funksiyasının və həyat keyfiyyətinin yaxşılaşdırılmasında təsirli rol oynayır.

Foodinfo.az xəbər verir ki, astma ətraf mühit və genetik faktorların təsiri altında baş verən, tənəffüs yollarının qıcıqlanmaya cavab olaraq şişməsi və daralması, hətta artıq selik əmələ gətirə bilən xroniki və yoluxucu olmayan iltihablı xəstəlikdir. Bu vəziyyət nəfəs almağı çətinləşdirə və öskürək, xırıltı, nəfəs darlığına səbəb ola bilər.

Bu xəstəliyin əsas səbəbi məlum deyil və araşdırmalara görə, bu xəstəliyin tezliyi son iki onillikdə artmışdır. Ailə üzvlərində astma, ekzema və qida allergiyası tarixinin olması digər ailə üzvlərində astma ehtimalını artırır. Siqaret tüstüsü, hava çirkliliyi, çiçək tozcuqları, kif və göbələklər, toz, heyvan allergenləri (lələklər, saçlar, dəri) və kimyəvi çirkləndiricilər kimi inhalyasiya olunmuş allergenlərə məruz qalma astmaya səbəb ola bilər.

Bir çox ölkələrdə astmanın yayılmasının əhəmiyyətli dərəcədə artması göstərir ki, bu xəstəliyin etiologiyasında həyat tərzi ilə bağlı ətraf mühit faktorları mühüm rol oynayır. Antioksidantlar və oksidantlar arasındakı tarazlığın pozulması astma simptomlarının inkişafında və nəzarətində mühüm rol oynayır.

Meyvə və tərəvəzlər C vitamini və karotenoidlər kimi zəngin antioksidant qaynaqlarıdır ki, bu da toxumaların oksidləşdirici zədələnməsinin qarşısını alır və tənəffüs yollarının iltihabını azaldır.

Bitki yağları da yaxşı E vitamini (antioksidant növü) mənbəyidir. Bundan əlavə, balıq və dəniz məhsulları tərkibində omeqa-3 əvəzolunmaz yağ turşularının olması səbəbindən ağciyər xəstəliklərində, o cümlədən allergik astmada qoruyucu rol oynayır.

Ümumiyyətlə, astmanın müalicəsi üçün xüsusi pəhriz yoxdur, lakin elmi araşdırmalara görə, astma xəstəsi olan şəxsin gündəlik rasionuna bəzi qidaların əlavə edilməsi ağciyərlərin fəaliyyətini yaxşılaşdıra və simptomları azalda bilər. Bu qidalara aşağıdakılar daxildir:

Vitamin D

Vitamin D istehlakı uşaqlarda və yeniyetmələrdə astma tutmalarını azaldır, bunun ən yaxşı mənbələri qızılbalıq, D vitamini ilə zənginləşdirilmiş süd məhsulları və yumurtadır.

Vitamin A

Araşdırmalara görə, astmalı uşaqlarda A vitamininin səviyyəsi normal səviyyədən aşağıdır. A vitamininin ən yaxşı mənbələrinə qaraciyər, tam yağlı süd, kərə yağı, yerkökü, balqabaq və brokoli daxildir.

Digər tərəfdən, astma xəstələri üçün qadağan olunmuş qidalara emal olunmuş ət (kolbasa və kolbasa), fast food (pizza, samoza və falafel), duzlu qidalar astma üçün risk faktoru ola bilər. Həmçinin, qril və hisə verilmiş ətlərin istifadəsi astmalı xəstələrdə astma tutmalarının artması ehtimalı ilə əlaqələndirilir.