Təmiz karbohidratlar arasında lider olan qəhvəyi düyü yüksək lif və mineral tərkibə malikdir, eyni zamanda digər növlərdən daha çox arsen ehtiva edir. Bu, xüsusilə uşaqlar üçün narahatlıq doğuran mənzərə yaradır, çünki onların məruz qalma dərəcəsi yüksəkdir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, düyü balanslaşdırılmış qidalanmada mühüm yer tutsa da, tərkibindəki arsen ciddi sağlamlıq problemləri yaradır. Arsen tərkibi xüsusilə qəhvəyi düyüdə yüksəkdir.

Qəhvəyi düyü ağ düyüdən daha sağlam hesab edilsə də, tərkibindəki risklər diqqət çəkir. Rafinə edilməmiş quruluşu ilə daha çox lif, vitamin və mineral ehtiva edən qəhvəyi düyüdə yüksək miqdarda qeyri-üzvi arsen də var.

Miçiqan Universitetinin tədqiqatçıları tərəfindən aparılan və 2025-ci ilin fevralında Risk Analysis jurnalında dərc edilən bir araşdırma qəhvəyi düyüdə ağ düyüdən daha yüksək arsen səviyyəsinə malik olduğunu göstərmişdi.

Arsenik sənaye qatqısı deyil, təbii olaraq torpaqlarda və yeraltı sularda yaranan bir elementdir. Xüsusilə su altında yetişdiyi üçün bu ağır metalı ən çox mənimsəyən bitkilərdən biri də düyüdür.

Araşdırmaya görə, bir kiloqram qəhvəyi düyüdə orta hesabla 0,28 mikroqram, ağ düyüdə isə 0,23 mikroqram arsen var. 

Tədqiqatlar göstərir ki, insanlar gündə bir kiloqram bədən çəkisi üçün 0,59 mikroqrama qədər arsenik istehlak edirlər. Bu, xüsusilə uşaqlar üçün narahatlıq doğurur, çünki arsenlə müntəzəm olaraq məruz qalma idrak inkişafı ləngidə bilər və sonrakı illərdə müxtəlif sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.

Frontiers in Pediatrics jurnalının 2023-cü il iyul sayında arsenin uşaqlarda autizm spektrinin pozulmasına səbəb ola biləcəyi irəli sürülür. Bununla belə, autizm diaqnozu qoyulmuş uşaqların bədənlərində ağır metalların səviyyəsi daha yüksək olsa da, alimlər bunun səbəbini və ya düyü ilə necə əlaqəli olduğunu izah edə bilməyiblər.

Arsenik miqdarını azaltmaq üçün bişməzdən əvvəl düyünü yaxşıca yumaq çox vacibdir. Bundan əlavə, bol suda düyü bişirmək də bu zəhərli maddəni minimuma endirməyə kömək edir.