
Gavalı bağırsaq sağlamlığına faydaları ilə tanınır. Lakin məlum olur ki, o, bəzən sağalmır, əksinə şikəst olur - bu, tam sürprizdir. Foodinfo.az NEWS.ru -ya istinadən xəbər verir.
Gavalıların bağırsaqlar üçün əsas təhlükəsi onların yüksək sorbitol tərkibidir. Kiçik dozalarda peristaltikanı stimullaşdırır, lakin böyük miqdarda şiddətli spazmlara, şişkinliyə və hətta ishala səbəb olur.
Bundan əlavə, gavalı liflə zəngindir, sorbitol ilə birlikdə həzm üçün ikiqat yük yaradır. Qıcıqlanmış bağırsaq sindromu və ya iltihablı xəstəliklər hallarında bu, kəskinləşməyə səbəb ola bilər.
Həmçinin, yüksək kalorili məzmuna və fruktozaya görə, gavalı həddindən artıq istehlakı bağırsaqlarda fermentasiyaya kömək edir, narahatlığı artırır.