Halva uzun müddət sadəcə dadlı desert deyil, həm də faydalı maddələrin əsl xəzinəsi hesab olunurdu. Foodinfo.az RBC-Ukraynaya istinadən xəbər verir ki, həkimlər və dietoloqlar getdikcə daha çox onun unikal xüsusiyyətlərindən danışırlar və sağlamlığı qorumaq üçün halvanı normada istehlak etməyi tövsiyə edirlər.

Halva orqanizm üçün özlüyündə qiymətli olan qoz və ya toxumdan hazırlanır. Tərkibindəki yağlar çoxlu doymamış omeqa-6 və omeqa-9 yağ turşularıdır ki, bunlar orqanizm tərəfindən istehsal olunmur, ancaq qidadan əldə edilir. Bu turşular ürək-damar sistemi, beyin və digər orqanların fəaliyyətində mühüm rol oynayır.

Halva həmçinin E və B vitaminləri, kalium və maqneziumla zəngindir. Vitamin E qocalma prosesini yavaşlatan və hüceyrələri zədələnmədən qoruyan güclü antioksidantdır. B vitaminləri sinir sisteminin və maddələr mübadiləsinin normal işləməsi üçün lazımdır. Kalium və maqnezium ürək sağlamlığını dəstəkləyir və qan təzyiqini tənzimləyir.

Bundan əlavə, halvanın tərkibində hüceyrələr üçün tikinti materialı olan zülal və mədə-bağırsaq traktının fəaliyyətini yaxşılaşdıran və orqanizmi toksinlərdən təmizləməyə kömək edən lif var.