Uzunömürlülüyün sirri əsasən insanın necə yeməsindən asılıdır. Yaşlılıqda düzgün seçilmiş pəhriz sağlamlıq üçün əsasdır. Foodinfo.az xəbər verir ki, həkim-endokrinoloq Yekaterina Kazaçkova yaşlı insanlar üçün düzgün qidalanma ilə bağlı məsləhətlərini Gazeta.Ru ilə bölüşüb.

O qeyd edib ki, pəhrizin əsasını vitamin və liflə zəngin tərəvəzlər təşkil edir. Onlar həzmi yaxşılaşdırır, qan şəkərini və xolesterol səviyyəsini normallaşdırır. İspanaq və brokoli kimi tünd yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər xüsusilə faydalıdır.

İkinci vacib komponent isə balıqdır. Xüsusilə somon, sardina və ya skumbriya kimi yağlı növlər ideal seçim ola bilər. Onlar ürək və qan damarlarını qoruyan, beyin və oynaqların fəaliyyətini yaxşılaşdıran omeqa-3 turşuları ilə zəngindir.

Başqa bir əvəzedilməz məhsul qoz-fındıqdır. Onların tərkibində sağlam yağlar, zülallar, vitaminlər və minerallar var. Gündə bir ovuc badam və ya qoz rifahınızı xeyli yaxşılaşdıra bilər.

O, həmçinin qeyd edib ki, pəhrizdə qəfil dəyişikliklər orqanizm üçün stress yarada bilər.