SberZdorovye tibb şirkətinin həkim-terapevti, kardioloqu Tatyana Simonova bildirib ki, qəhvə dənələrinin tərkibində olan kofein konsentrasiyanı və performansı artırmağa kömək edir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, “İzvestiya” qəzetinə verdiyi müsahibədə o, qeyd edib ki, kofein həm də II tip diabet, Parkinson və Alzheimer xəstəliyinin inkişaf riskini azaldır.

Həkimin sözlərinə görə, sağlam növlərə darçın, kardamon və ya zəncəfil əlavə edilmiş təbii dəmlənmiş qəhvə daxildir. 

Eyni zamanda, heç bir əlavəsiz adi həll olunan qəhvə də sağlam hesab olunur, lakin belə bir içkinin tərkibindəki qida komponentlərinin tərkibi taxıl qəhvəsindən daha azdır.

"Şəkər, şərbət və ya krem ​​əlavə edilmiş qəhvə zərərli hesab olunur, çünki belə içki içmək piylənmə, şəkərli diabet və aterosklerozun inkişaf riskini artırır. Məsələn, şərbətli lattenin enerji dəyəri 300-400 kkal civarında ola bilər ki, bu da desert yeməyə bərabərdir", - Simonova xəbərdarlıq edib.

Yetkinlər üçün optimal gündəlik qəhvə norması 1-3 stəkandır (400 mq-a qədər kofein), onu şəkərsiz və şərbətsiz içmək daha yaxşıdır, süd əlavə etmək məqbuldur, kardioloq vurğulayıb.