Çoxumuz addımların çətinliyinə görə karides yeməkdən çəkinirik. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, karidesin təzə olub olmadığını yoxlayın, bütün karideslər 32 ilə 38 dərəcə arasında soyuducuda saxlanmalıdır.

Çiy karides satın alındıqdan sonra 48 saat ərzində istehlak edilməlidir, bişmiş karides 5-7 gün ərzində istehlak edilə bilər, dondurulmuş karides adətən 5-6 ay saxlanıla bilər.

Bişmiş karides bərk və açıq-çəhrayı olmalıdır və balıq qoxusu olmamalıdır.

Çiy karides hər hansı nəzərə çarpan qoxu olmadan möhkəm, şəffaf və bir qədər parlaq olmalıdır. Çox vaxt karides ayaqları və dərisi və tez-tez başı ilə xam olur.

Dondurulmuş, bişmiş və ya çiy karides təmizləmə prosesinə başlamazdan əvvəl soyudulmalıdır. Siz həmçinin buzu əritmək üçün istifadə etmək istədiyiniz krevetləri soyuq su ilə bir qaba qoya bilərsiniz, yəni karidesləri əritmək cəmi 20-30 dəqiqə çəkir.

1. Karidesi yuyun 

Karidesləri uyğun bir qaba qoyun və soyuq su ilə yaxşıca yuyun. Karidesləri soyuq su ilə yuyub donmasını aradan qaldırmağı unutmayın. Karidesi qaynar suya qoymayın, çünki o, çox tez bişir.

2. Karidesin başını bədənindən çıxarın

Başı şəhadət və baş barmağınızın arasına qoyun ki, bədəni görəsiniz, digər əlinizlə bədəni möhkəm tutun. Çıxarmaq üçün başını əyin və bükün. Bəziləri yemək bişirərkən karidesin başını yeməyə üstünlük verirlər. Dadı gözəldir, amma siz xoşlamırsınızsa, öncə başını çıxarın.

Karidesin başını və zibilini ayrıca plastik torbaya qoyun və işinizi bitirdikdən sonra evdən tez çıxarın, çünki qalsa qoxu yaradar. 

3. Ayaqları ayırın

Başı çıxardıqdan sonra mədəni qaldırın və ayaqları barmaqlarınızın ucları ilə möhkəm tutun və onları quyruğa doğru çəkin və ayırın. Onlar kifayət qədər asanlıqla çıxmalıdırlar, lakin siz onların hamısını bir anda çıxara bilməyəcəksiniz, bu halda yenidən cəhd edin və hər ayağı ayrı-ayrılıqda çəkin.

4. Karidesin qabığını soyun 

Bu nöqtədə, xam və ya bişmiş karidesinizin olub-olmamasından asılı olaraq davam etməyin bir neçə fərqli yolu var. Ən çox yayılmış üsul, ayaqların çıxarıldığı yerdən dərinin soyulmasıdır. Dərini kəsmək üçün kiçik bir bıçaq istifadə edin və karidesləri parçalara ayırın. İstəyirsinizsə, başın çıxarıldığı yerdən başlaya bilərsiniz və qabığı karidesin kənarından soyun.

Alternativ olaraq, krevetin əyri kənarı boyunca kəsmək üçün bıçaqdan istifadə edə bilərsiniz, burada qara damar qabıqdan ayrılaraq onu hər tərəfdən ayırır. 

5. Karidesin quyruğunu çıxarın 

Çox vaxt karides quyruğu açıq vəziyyətdə bişirilir və onu necə bişirmək istədiyinizdən asılı olaraq quyruğunu çıxarmaq daha yaxşıdır. Əgər çətinlik çəkirsinizsə, işi asanlaşdırmaq üçün quyruğun alt tərəfində kiçik bir bıçaq istifadə edə bilərsiniz.

6.Qaranlıq damarı çıxarın 

Karidesin arxa tərəfində krevetin bağırsağı olan tünd damar var. Bunu iti bıçaqla asanlıqla çıxara bilərsiniz. Bıçağın ucu ilə damarı çıxarın, sonra barmaqlarınızla tutun və krevetin quyruğuna doğru geri çəkin, asanlıqla çıxmalıdır. 

7. Karidesləri düzgün saxlayın

Hər hansı boş və ya çirkli hissələri çıxarmaq üçün karidesləri soyuq suda yuyun. Çiy karidesləri təmizlədikdən dərhal sonra bişirmək daha yaxşıdır və ya onları bişirmək istəyənə qədər 24 saata qədər soyuducuda saxlaya bilərsiniz.

Karides soyuducuda, 32-38 dərəcədə sıx örtülmüş və ya hava keçirməyən qabda saxlanmalıdır.

Karides hazırlamaq üçün bir çox resept var, lakin ondan qril hazırlamaq daha tez başa gəlir. Təzə və dondurulmuş karidesdə bu proses demək olar ki, eynidir.

Şəbnəm