Çərəzlərin faydalarını qiymətləndirmək çətindir, yalnız onların yüksək kalorili məzmununu nəzərə almaq vacibdir. Foodinfo.az Doctorpiter.ru-ya istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq müxtəlif qoz-fındıq növlərinin xüsusiyyətlərindən danışıb və xüsusilə mədə üçün faydalı olanların adını çəkib.

Fındıq sağlam yağlar, zülallar, vitaminlər və minerallarla zəngindir. Onlar pis xolesterinin səviyyəsini azaldır, ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır, beyin funksiyasını dəstəkləyir və maddələr mübadiləsini normallaşdırır. Onlar lif və zülal baxımından yüksəkdir, eyni zamanda yüksək kalorilidirlər.

Endokrinoloq Natalya deyir ki, qoz çox faydalı və unikal xüsusiyyətlərə malikdir. Məsələn, qan damarlarının və ürəyin işini yaxşılaşdırmağa kömək edən və infarkt və vuruş riskini azaldan pis xolesterinin səviyyəsini azaldır. Qoz beyin üçün xüsusilə faydalıdır, çünki tərkibindəki omeqa-3 yağ turşuları, yod və selen yaddaşı və konsentrasiyanı yaxşılaşdırır. Onlar həmçinin demans riskini azaltmağa kömək edirlər.

Yüksək kalorili məzmuna baxmayaraq, bu qoz-fındıq çəki nəzarəti üçün diyetə daxil edilə bilər, çünki onlar aclığı tez bir zamanda təmin edir və həddindən artıq yeməkdən qaçınmağa kömək edir. Bununla belə, qozun həddindən artıq istehlakı həzm problemlərinə, allergik reaksiyalara və hətta çəki artımına səbəb ola bilər. Gündə 30 qramdan çox olmamaq, qaranlıq və quru yerdə saxlamaq, salat və desertlərə əlavə etmək və ya çiy halda yemək məsləhətdir.