Bazar köşklərində qarğıdalı seçərkən diqqət etməli olduğumuz bəzi məqamlar var. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, Meksika və Mərkəzi Amerikadan gələn qarğıdalı bütün dünyada məşhur qidadır. Sadə istehlak edilən, yeməklərə və salatlara əlavə edilən qarğıdalı iyun ayından bazar köşklərində yerini almağa başlayır. Konservləşdirilmiş, cin qarğıdalı kimi müxtəlif növlərə bölünən qarğıdalıların ən məşhur forması südlü qarğıdalıdır. Südlü qarğıdalıların ömrü qısadır. Adətən soyuducuda 2 gün ərzində saxlanılır və dərhal istehlak edilməsi tövsiyə olunur. Ləzzətli qarğıdalı üçün bazardan alınan qarğıdalının təzə və ya bayat olduğunu anlamaq lazımdır.

1. Gövdənin ağırlığına diqqət yetirin.

Qarğıdalının südlü və təzə olub-olmadığını görmək üçün əlinizə qarğıdalını götürüb yoxlayın. Ağır qarğıdalılar südlü, yüngül qarğıdalılar isə qarğıdalıların südsüz və quru olduğunu göstərir.

2. Qabığını sıxın

Gövdənin orta hissəsini sıxın. Təzə qarğıdalıda bu sahə sıx olmalıdır. Boş olarsa, bu onların köhnə olmasının göstəricisidir.

3. Qotazlara baxın

Qarğıdalının kənarındakı saplağlar ağ, sarı və ya açıq qəhvəyi rəngdədir. Bu rənglər qarğıdalının təzə olduğunu göstərir. Lakin qarğıdalı ipəkləri tünd qəhvəyi və ya qara rəngdədirsə, qarğıdalı çoxdan qoparılıb və köhnəlmişdir.

4. Dənələrini sıxın.

Qarğıdalının dənəsi onun təzəliyi haqqında məlumat verir. Qarğıdalı dənəsini barmağınızın ucu ilə sıxın. Əgər doludursa, qarğıdalı həm südlüdür, həm də təzədir. Amma içərisi qurudursa, köhnəlmiş deməkdir.

5. Onların qabıqlarını yoxlayın

Qarğıdalı adətən qabıqları ilə birlikdə satılır. Təzə südlü qarğıdalıların qabıqları nəm olmalıdır. Əgər qabıq qurudursa, qarğıdalı köhnədir.

6. Qarğıdalını iyləyin.

Əlinizə qarğıdalını götürün və iyləyin. Təzə qarğıdalı əsl qarğıdalı iyi verəcək. Əgər pis qoxu, kif iyi gəlirsə qarğıdalı köhnədir.

Qarğıdalı xarab olurmu?

Əgər qarğıdalı otaq temperaturunda saxlanılarsa, tərkibindəki şəkərin yarısını itirəcək və dadı pisləşəcək. Dərhal qaynatmağı planlaşdırmırsınızsa, soyuducuya qoyun. Qarğıdalını soyuducuda maksimum 2-3 gün saxlaya bilərsiniz. Dərhal istehlak etməyəcəksinizsə, dondurucuya qoya bilərsiniz.