Soğan bir çox yeməklərdə görünən mətbəxin əsas məhsullarından biridir.

Əgər sağlamlığınızdan narahatsınızsa, qidanıza daha çox soğan əlavə etməyi düşünməlisiniz. Soğanların tərkibindəki antioksidantlar və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlər soğan istehlakını ürək sağlamlığınız üçün vacib edir.

Foodinfo.az bu məqalədə sizə soğanın sağlamlıq üçün nə qədər faydalı olduğunu təqdim edəcək.

Antioksidantlar sərbəst radikal molekullarla mübarizə apararaq hüceyrə zədələnməsinin qarşısını almağa kömək edə bilir. Sərbəst radikallar bədən radiasiyaya və ya tütün tüstüsünə məruz qaldıqda inkişaf edir. Bu molekullar diabet, ürək xəstəliyi və xərçəngə səbəb ola bilər. Soğan yeməklə bədəninizə sərbəst radikallarla mübarizə aparmağa və ümumi sağlamlığınızı yaxşılaşdırmağa kömək edə bilərsiniz.

Şəkərli diabetiniz varsa, soğan qan şəkərinizin səviyyəsini sabit saxlamaq üçün əla vasitədir. Soğandakı flavonoidlər qanda qlükoza səviyyəsini sabit saxlamaq üçün işləyir.

Soğan yüksək miqdarda prebiyotik və lif ehtiva edir. Bədəndə bu, həzmə kömək etməklə, immunitet sistemini gücləndirərək və iltihabı azaltmaqla bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edir.

Soğan qida maddələri ilə zəngin qida hesab edilir. Bu o deməkdir ki, onların tərkibində az miqdarda kalori və çoxlu miqdarda qida var. Onlar böyük kalium və manqan mənbəyidir. Kalium enerjini və maddələr mübadiləsini artırmağa kömək edir. Manqan bədənə birləşdirici toxuma yaratmağa kömək edir, sümük sağlamlığına kömək edir və qan laxtalarının əmələ gəlmə şansını azaldır.

Soğanlarda quercetin adlı bir antioksidan var. Quercetin bir antiinflamatuardır və bədəndəki iltihabla mübarizə aparır. Şişkinliyi azaltmaqda, artritdə kömək etməkdə və sidik kisəsi infeksiyalarını müalicə etməkdə çox faydalıdır.

Xərçəngə tutulma riskindən narahatsınızsa, daha çox soğan istehlak etməyiniz məsləhət görülür. Tədqiqatçılar orta dərəcədə soğan istehlakının kolorektal, qırtlaq və yumurtalıq xərçəngi riskini azaltdığını aşkar ediblər.

Soğanın yüksək miqdarda C vitamini ehtiva etdiyini bilirdinizmi? C vitamini bədəninizin düzgün işləməsi üçün vacibdir. Qan damarlarının əmələ gəlməsinə kömək edir, immunitet sistemini yaxşılaşdırır və qığırdaqların qurulmasına kömək edir.

Araşdırmalar sübut edib ki, soğan bəzi insanlarda sümük sıxlığını artırır. Nəticədə, soğan istehlakı 50 yaşdan yuxarı insanlar üçün sümükləri gücləndirməyə və sınıq riskini azaltmağa kömək edə bilər.

Soğanda olan Allicinin antibakterial xüsusiyyətləri kolonun zərərli bakteriyalarla mübarizə aparmasına kömək edir. Allicin soğanın bənzərsiz kəskin qoxusunu verən birləşmədir. Allicin-i toksinlərə və xəstəliklərə qarşı döyüşçünüz kimi düşünə bilərsiniz. 

Şəbnəm