Acılı yeməklər təkcə sizi tərlətmir, həm də iştahı idarə etməyə və həddindən artıq qida qəbulunun qarşısını almağa kömək edə bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu qənaətə Pensilvaniya Dövlət Universitetinin alimləri gəliblər.

Aparılan tədqiqat zamanı iştirakçılara müxtəlif dərəcədə ədviyyatlı yeməklər — bibərli mal əti və bibər əlavə olunmuş toyuq tikka masala təqdim edilib. Nəticələrə görə, orta dərəcədə acılı yemək yeyənlər daha yavaş yeyib və ümumi qida qəbulunu 11-18% azaltmağa nail olublar.

Tədqiqatın rəhbəri, PhD Paige Cunningham bildirib ki, yeməklərdə yalnız qırmızı bibərin miqdarının artırılması belə, enerji qəbulunu əhəmiyyətli dərəcədə azaltmaq üçün kifayət edib.

Alimlər qeyd ediblər ki, bibərə acılıq verən kapsaisin maddəsi maddələr mübadiləsini sürətləndirsə də, onun uzunmüddətli arıqlama təsiri məhduddur. Hyustondan olan qidalanma mütəxəssisi John McWhorter isə bildirib ki, acılı yeməklər iltihab əleyhinə təsirə malik olsa da, onları arıqlamaq üçün “möcüzəvi vasitə” hesab etmək olmaz.

Qeyd olunub ki, turşu reflü, bağırsaq xəstəlikləri və allergiyası olan şəxslər üçün acılı yeməklər zərərli təsir göstərə bilər.