Mütəxəssislər bildirir ki, D vitamini koronavirusla mübarizədə olduqca təsirlidir, lakin bəzi hallarda xəstələrin həyatını təhlükəyə ata bilər.
Foodinfo.az Medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə immunoloq Marina Apletayeva məlumat verib.
“D vitamini günəşin təsiri altında dəridə istehsal olunur. D vitamininin rolu çox şişirdilib. Bu çatışmazlıq insanın ümumi vəziyyətini pisləşdirmir”.
Marina Apletayeva qeyd edib ki, D vitamini həqiqətən immun sistemini hərəkətə gətirə bilər. Bununla birlikdə, D vitamini makrofaqların istehsalına kömək edir, bunlar da öz növbəsində yalnız bakteriyalara qarşı təsirli olur, viruslarla mübarizə aparmaq üçün leykositlərə ehtiyac var.
Allerqoloq D vitamininin faydalarını yalnız kompleks təsirlərlə, məsələn, günəş vannası və yağlı balıq yeyilməsi ilə birlikdə əldə edildiyini xatırladıb. Faydalı maddənin çox olması da zəhərli təsirlərə səbəb ola bilər. Mütəxəssis çatışmazlığın olub-olmadığını müəyyənləşdirmək və optimal dozanı hesablamaq üçün həkimə müraciət etməyi tövsiyə edib.
“Əvvəllər hər kəs zəncəfil istifadə edirdi. İndi insanlar D vitamini içirlər. Ancaq nəzarətsiz istifadəsi böyrək daşları xaricində heç nəyə zəmanət verə bilməz”, - həkim yekunda bildirib.