Balıq yeməyin xərçəngdən qorunmada müəyyən faydaları ola biləcəyinə dair elmi tədqiqatlar mövcuddur. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, balığın tərkibində olan omega-3 yağ turşuları və digər faydalı maddələr sağlamlıq üçün vacibdir və bəzi xərçəng növlərinin inkişaf riskini azaltmağa kömək edir.

Balıq, xüsusilə somon, skumbriya, sardina və kilkə kimi yağlı balıqlar yüksək miqdarda omega-3 yağ turşuları ehtiva edir. Bu maddələr iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir və bədənin iltihabla mübarizə aparmasına kömək edir. İltihab isə bəzən xərçəngin inkişafında rol oynaya bilər. Omega-3 yağ turşuları, xüsusilə kolorektal, prostat və döş xərçəngi kimi bəzi növlərin riskini azaldır 

Həmçinin balıq selen kimi antioksidantlarla zəngindir. Antioksidantlar bədəndəki sərbəst radikalların zərərli təsirlərini azaldaraq xərçəng hüceyrələrinin yaranmasının qarşısını alır.

Bu məhsullar, xüsusilə yağlı balıqlar D vitamini mənbəyidir. D vitamini xərçəngə qarşı müdafiədə vacib rol oynayır, çünki o, hüceyrələrin sağlam inkişafını və bölünməsini dəstəkləyir.

Omega-3 və balıq yağının bədəndəki iltihab proseslərini azaldaraq bəzi xərçəng növlərinin yaranma ehtimalını aşağı saldığı düşünülür. Xroniki iltihab bədxassəli hüceyrələrin inkişafına səbəb olur.

Balığın tərkibindəki faydalı maddələr bədən sağlamlığını dəstəkləyir və bəzi xərçəng növlərinə qarşı qoruyucu təsir göstərə bilər. Bununla belə, təkcə balıq yemək xərçəngdən tam qoruma təmin etməsə də, ümumi sağlam qidalanmanın bir hissəsi olaraq xərçəng riskini azaltmağa kömək edə bilər.