
Bir çoxumuz ağır nahardan sonra hələ də şirin bir şey istədiyimiz vəziyyətlə qarşılaşmışıq - indi alimlər bu fenomeni izah edə biliblər.
Foodinfo.az Championat.com- a istinadən xəbər verir ki, Maks Plank Metabolizma Tədqiqatları İnstitutu tərəfindən aparılan və “Science” jurnalında dərc edilən bir araşdırma bu barədədir.
Siçanlar üzərində aparılan təcrübə göstərib ki, yaxşı qidalanan gəmiricilər praktiki olaraq adi yeməyin əlavə hissəsinə maraq göstərmirlər, lakin tərkibində şəkərin yüksək faizi olan şirin qidaları həvəslə istehlak edirlər. Bu anda onların beyninin müəyyən bir sahəsi aktivləşir və xoş hisslər yaradaraq endorfinlər ifraz olunur.
MRT müayinəsi zamanı şirin içki verilən insanlarda da oxşar proses müşahidə olunub. Beyin fəaliyyəti göstərdi ki, endorfin qəbul edən neyronlar mədədə dolğunluq hissi kimi şirniyyatlara mənfi reaksiyaları yatırır.
Müəlliflər həmçinin aşkar ediblər ki, siçanlarda endorfin istehsalının bloklanması şəkər istehlakının azalmasına səbəb olub. Gələcəkdə beynin bu sahəsinə seçici təsir göstərə bilən, şirniyyata olan istəkləri idarə etməyə və həddindən artıq yeməyin qarşısını almağa kömək edən dərmanlar hazırlana bilər.