Monell Kimyəvi Hisslər Mərkəzinin mütəxəssisləri yemək yaddaşı ilə qida istehlakı arasında birbaşa əlaqə olduğunu aşkar ediblər.

Foodinfo.az Championat.com-a istinadən xəbər verir ki, “Nature Metabolism” jurnalında dərc edilən araşdırmanın nəticələri hipokampusda şirin və yağlı qidaların xatirələrini saxlamaqdan məsul olan və yemək davranışımıza birbaşa təsir edən xüsusi neyronların olduğunu göstərir.

Bu neyronlar bədənə yüksək kalorili qida mənbələrinin yerini xatırlamağa kömək edən bir növ "qida yaddaşı" meydana gətirir. Bununla belə, reklam və vəsvəsələrlə doymuş müasir şəraitdə bu sistem həddindən artıq yemək yeməyə və piylənmənin inkişafına səbəb ola bilər.

Alimlər laboratoriya siçanlarında bu neyronların fəaliyyətini boğaraq, yüksək karbohidratlı pəhriz yeyərkən belə heyvanların şəkərə olan həvəsini azalda və çəki artımının qarşısını ala biliblər.

Tədqiqat göstərir ki, yaddaş qidalanmanın tənzimlənməsində əvvəllər düşünüldüyündən daha böyük rol oynayır. Bu tapıntı beynin müvafiq sahələrini hədəf alaraq həddindən artıq yemək və piylənmə ilə mübarizə üsullarının işlənib hazırlanması üçün yeni perspektivlər açır.