Çay sevənlər üçün içki vaxtının düzgün seçilməsi önəmlidir, çünki bəzi birləşmələr dəmirin mənimsənilməsini azalda bilər. Foodinfo.az Sports.kz-yə istinadla xəbər verir ki, dietoloq Emi Braunşteyn bildirir ki, çayda olan polifenollar və taninlər — bitki tərkibli birləşmələr — xüsusilə bitki mənbəli (nəgəm) dəmirlə birləşərək orqanizmin onu mənimsəməsinə mane olur.

Ekspertin sözlərinə görə, çay dəmirin mənimsənilməsini 60–90% azalda bilər. Ən çox tanin qara çayda, ən azı isə yaşıl çayda olur, lakin bütün növ çaylar, o cümlədən bitki çayları, bu təsiri göstərir.

Çay içərkən vaxtın vacibliyi xüsusilə önəmlidir. Araşdırmalar göstərir ki, yeməklə eyni vaxtda içilən çay zənginləşdirilmiş məhsullardan dəmirin mənimsənilməsini 85%-dən çox azalda bilər.

Dietoloq tövsiyə edir ki, çay yeməkdən və dəmir əlavələrindən ən azı bir saat əvvəl və ya sonra içilsin. Bu, dəmirin mənimsənilməsini 1,5–2 dəfə artırmağa kömək edə bilər.

Həmçinin, dəmirə zəngin qidaları C vitamini mənbələri ilə birlikdə qəbul etmək faydalıdır. Məsələn, sitrus meyvələri, bolqar bibəri və çiyələk dəmirin mənimsənilməsini gücləndirir.

Belə yanaşma həm çayın dadından həzz almağa, həm də bədənin dəmir ehtiyacını düzgün qarşılamağa imkan verir.