Qəhvə yalnız səhərlər oyanmağa kömək etmir, həm də orqanizmin hüceyrə yaşlanmasına təsir göstərə bilər. Foodinfo.az Sports.kz-yə istinadla xəbər verir ki, London Kral Kollecinin alimləri araşdırıb ki, gündə 3–4 fincan qəhvə bioloji yaşlanmanı ləngidə bilər, xüsusilə ciddi psixiatrik problemləri olan insanlarda.

Tədqiqat BMJ Mental Health jurnalında dərc olunub və 436 yetkin iştirakçını əhatə edib: 259 nəfər şizofreniya, 177 nəfər isə psixozla müşayiət olunan affektiv pozğunluqlara malik olub. Araşdırmada iştirakçılar qəhvə içmə tezliyini və siqaret çəkmə vərdişlərini bildiriblər. Məlum olub ki, siqaret çəkənlər qəhvə metabolizmini sürətləndirir və daha çox qəhvə içirlər.

Tədqiqatçılar hüceyrələrdə telomer uzunluğunu — xromosomların uc hissələrini — ölçüblər. Nəticələr göstərib ki, ən uzun telomerlər gündə 3–4 fincan qəhvə içənlərdə müşahidə olunub. Bir-iki fincan və ya qəhvə içməmək əhəmiyyətli təsir yaratmayıb, 5 və daha çox fincan isə telomerlərin qısalması ilə bağlı olub.

Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, mülayim qəhvə istehlakı antioksidant və iltihab əleyhinə komponentləri ilə oksidləşmə stressini və iltihabı azaldır, bu da telomer uzunluğuna müsbət təsir göstərir.

Araşdırma müəllifləri xəbərdarlıq edirlər ki, gündəlik norma aşılırsa, sərbəst oksigen formalarının əmələ gəlməsi səbəbindən hüceyrələr zədələnə bilər. Beynəlxalq tövsiyələrə görə, gündə 400 mq-ı keçməmək — təxminən dörd fincan qəhvə — məsləhətdir.