Asanlıqla əldə edə biləcəyiniz lifli qidalar arasında armud, əncir, giləmeyvə, brokoli, kahı, kokos, noxud və s

Foodinfo.az xəbər verir ki, lif ümumiyyətlə bitki mənşəli bütün növ qidalarda olur. Bu maddə orqanizmin, xüsusən də həzm sisteminin sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır. Selikli bir maddə şəklində olan lif bağırsaqlar içərisində maddələrin hərəkətini asanlaşdırır. 

Qidada olan lif parçalandıqdan sonra həzm sistemində jele kimi mühit yaradır. Bu jele vəziyyəti qida həzmini asanlaşdırır. Bu, həzm sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, bağırsaqların daha az şəkər və nişastanı mənimsəməsinə səbəb olur və beləliklə, xolesterin və diabet riskini azaldır.

Həmçinin, lif qəbizliyin qarşısını alır. Çünki bu maddə nəcisin böyük bir hissəsini təşkil edir və onun yoğun bağırsaqdan daha asan hərəkət etməsinə kömək edir. Bu, uzunmüddətli perspektivdə və liflə zənginləşdirilmiş pəhrizin nəticəsi olaraq, geniş spektrli mədə-bağırsaq xəstəliklərindən, xüsusilə hemoroid və irritabl bağırsaq sindromu və nəhayət kolon xərçəngi kimi iltihablı bağırsaq xəstəliklərindən əziyyət çəkməyi azaldır.

Əsas yeməklərlə yanaşı lifli qidaların qəbulunun digər vacib məqamı da odur ki, liflər mədənin böyük həcmini tutduğundan insan daha tez toxluq hiss edir və nəticədə kökəlmir.

Liflər bütün bitki qidalarında daha çox və ya az olur. Aşağıda əhəmiyyətli miqdarda lif ehtiva edən bəzi qidalarla tanış olacaqsınız və onların istehlakı diyetoloqlar tərəfindən tövsiyə olunur.

1. Avokado

Avokado bir çox qida xüsusiyyətləri olan bir bitkidir. Bu bitkinin tərkibində C, E, B vitaminləri və kalium var və əlavə olaraq hər parçada təxminən 10 qram lif var. Bu bitki həm də qan xolesterolunu azaltmaq üçün təsirli bir qida mənbəyidir

2. Armud

Orta armudda 9-10 qram lif var. Xüsusilə bu meyvənin qabığı bədənin ehtiyac duyduğu daha çox lifi təmin edə bilir. Liflə yanaşı, bu meyvədə C, K. və omeqa-6 yağ turşuları kimi vitaminlər var.

3. Tut

Lif olan başqa bir qida giləmeyvələrdir, belə ki, onların bir stəkanında təxminən 8 qram lif var. Giləmeyvə A, E, K kimi vitaminləri ehtiva edir və eyni zamanda zəngin dəmir mənbəyidir . Qara tut həmçinin kalium, manqan və maqnezium kimi digər mineralları da təmin edir ki, bu da ümumiyyətlə həzm sisteminin sağlamlığını qorumaqla yanaşı, sümüklərin və dişlərin sağlamlığı və möhkəmliyi üçün faydalı ola bilər və yalnız dəmir anemiyasının qarşısını alır.

4. Kokos

Bir stəkan kokos südünün tərkibində 7 qram lif var. Liflə yanaşı, kokosda manqan, omeqa-6 yağ turşuları, dəmir və orqanizm üçün lazım olan digər mineral elementlər var. Bu meyvə xolesterinlə mübarizədə və nişastanın udulmasını azaltmaqda da təsirlidir və bu meyvənin daha çox istehlak edildiyi ölkələrdə aparılan araşdırmaya görə, xolesterin xəstəliyinə tutulma halları çox aşağıdır 

5. Əncir

Əncir lif ehtiva edən başqa bir qidadır, ona görə də kiçik bir qab quru əncirdə 14 qram lif var. Ənciri qurudulmuş halda qəlyanaltı kimi yemək olar.

6. Noxud

Bir kasa noxudda təxminən 8 qram lif var. Liflə yanaşı, noxud orqanizmi xərçəng riskindən qoruyan çoxlu miqdarda antioksidant birləşmələri ehtiva edir. Noxud istehlakının digər faydalarına onun iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri də daxildir. Noxud müxtəlif yeməklərdə və salatlarda istifadə edilə bilər 

7. Bamya

Bir neçə kiçik bamya təxminən 8 qram lifə malikdir. Liflə yanaşı, bamya orqanizmin kalsium, dəmir, sink, fosfor kimi mineral elementlərə olan ehtiyacını ödəyə bilir və tərkibində A, K, C vitaminləri və müxtəlif riboflavonlar var.

8. Brokoli

Brokoli bədənin lifə olan ehtiyacının üçdə birini tək təmin edə bilən liflə zəngin başqa bir qidadır. Bol liflə yanaşı, bu bitki yüksək miqdarda kalsium və dəmirə malikdir və dəmir çatışmazlığı anemiyasının müalicəsi üçün də tövsiyə olunur. Kələmin tərkibindəki faydalı maddələri və vitaminləri qorumaq üçün çiy və ya buxarda bişmiş kələm istehlak etmək məsləhət görülür.

9. Balqabaq

Kiçik bir balqabaq 9 qram lif təmin edə bilər. Balqabaq digər yeməklərlə birlikdə buxarda bişirilə bilər və ya şorba şəklində tam yemək kimi istehlak edilə bilər.

Şəbnəm