Qidalar sizin və körpənizin sağlamlığına düşündüyünüzdən daha çox təsir edə bilər. Körpəniz üçün ən yaxşısını istəyirsinizsə, zəngin səhər yeməyinizə meyvə dilimləri əlavə edin, salatınızı noxudla doldurun və badamla qəlyanaltı edin. Bəs hamiləlik zamanı hansı qidalardan çəkinməli olduğunuzu bilirsinizmi? Hamiləlik dövründə hansı qidalardan qaçınmaq lazım olduğunu başa düşmək, sizin və körpəniz üçün ən sağlam seçimlər etməyə kömək edə bilər. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, yüksək civə faizi olan dəniz məhsullarından uzaq durun. Dəniz məhsulları əla protein mənbəyi ola bilər və bir çox balıqda olan omeqa-3 yağları körpənizin beyninin və gözlərinin daha yaxşı inkişafına kömək edə bilər. Bununla belə, potensial təhlükəli miqdarda civə ehtiva edən bəzi balıq və qabıqlı balıqlar var. Həddindən artıq miqdarda civə dölün inkişaf edən sinir sistemi üçün təhlükəli ola bilər. Balıq nə qədər böyük və yaşlı olsa, onların tərkibində civə olma ehtimalı bir o qədər yüksəkdir.

Məsələn:

 Qılınc balığı

 Xallı siyənək

 Balıq kafel

Bəs siz hansı qidalara etibar edə bilərsiniz? Bəzi dəniz məhsullarında civə azdır.

 Məsələn:

 Karides

 Qızılbalıq

Tuna balıq

Bununla belə, həftədə 6 unsiyadan (170 qram) çox olmayan tuna və tuna biftekləri istehlak edilməlidir. Həmçinin qeyd edək ki, konservləşdirilmiş yüngül ton balığı adətən təhlükəsiz olsa da, bəzi testlər göstərir ki, civə faizi bir qutudan digərinə dəyişə bilər. Bundan əlavə, unutmayın ki, bütün tədqiqatçılar bu məhdudiyyətlərlə razılaşmırlar.

Çiy, az bişmiş və ya çirklənmiş dəniz məhsullarından uzaq durun. Bişməmiş və dondurulmuş dəniz məhsullarından istifadə etməyin. Duzlu, hisə verilmiş və ya quru etiketli dəniz məhsulları kimi. Konservləşdirilmiş forma və otaq temperaturunda saxlanılan da təhlükəlidir.

 Dəniz məhsullarını düzgün bişirin. Balıqları 145°F (63°C) daxili temperaturda bişirin. Balıq ayrı-ayrılıqda və hər tərəfi qeyri-şəffaf olduqda hazırdır. Karides və xərçəngkimilər süd kimi ağarana qədər bişirin. Az bişmiş ət, toyuq və yumurtadan uzaq durun. Hamiləlik dövründə bakterial qida zəhərlənməsi riskiniz var. Reaksiyanız hamilə olmadığınız zamandan daha şiddətli ola bilər. 

Qida ilə əlaqəli xəstəliklərin qarşısını almaq üçün:

 Yeməkdən əvvəl ət və toyuq ətini yaxşıca bişirin. Əmin olmaq üçün ət termometrindən istifadə edin.

 Hotdoq və deli ətlərini isti buxarlanana qədər bişirin və ya onlardan tamamilə uzaq durun. Onlar listerioz adlı nadir, lakin potensial olaraq ciddi qida yoluxucu xəstəliyin mənbəyi ola bilər.

 Yumurtaları ağı və sarısı sərtləşənə qədər bişirin. Çiy yumurtalar zərərli bakteriyalarla çirklənə bilər. Xam və ya yarım bişmiş yumurta olan qidalardan uzaq durun. Məsələn, yumurta südü, çiy xəmir, evdə hazırlanmış hollandez sousundan (tərkibində kərə yağı, yumurta sarısı, limon suyu və sirkə olan) çəkinin.

Pasterizə olunmamış qidalardan çəkinin. Çox az yağlı süd məhsulları istifadə edin. Yağsız süd, mozzarella pendiri və kəsmik pəhrizinizin sağlam bir hissəsi ola bilər. Bununla belə, tərkibində pasterizə olunmamış süd olan hər şey qətiyyən qadağandır. Bu məhsullar qida ilə yoluxan xəstəliklərə səbəb olur.

Köhnə meyvə və tərəvəzlərdən çəkinin. Meyvə və tərəvəzləri hər cür zərərli bakteriyalardan təmizləmək üçün yaxşıca yuyun.

Tərkibində patogen bakteriyalar ola bilən yonca, turp və maş paxlası da daxil olmaqla hər hansı xam cücərtilərdən çəkinin. Cücərtilərin tam bişdiyinə əmin olun.

Çox kofein istehlak etməyin. Kofein plasentadan keçə bilər və körpənizin ürək dərəcəsinə təsir edə bilər. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, çoxlu kofein qəbulu hamiləlik riskini artıra bilər. Kofeinin inkişaf etməkdə olan körpənizə potensial təsirləri səbəbindən həkiminiz hamiləlik dövründə kofein qəbulunu gündə 200 milliqramdan az məhdudlaşdıra bilər. Bunu perspektivdə desək, 8 unsiya (237 ml) stəkan dəmlənmiş qəhvədə təxminən 95 mq, 8 unsiyada (237 ml) dəmlənmiş çayda 47 mq və 12 unsiyada (335 ml) dəmlənmiş qəhvə var. ) fincan kofeinli kola təxminən 33 mq kofein ehtiva edir.

Bitki çaylarından çəkinin. Bəzi otların böyüməkdə olan körpələrə təsiri haqqında az şey məlumdur. Nəticə etibarilə, həkiminiz icazə vermədiyi halda, hətta hamilə qadınlar üçün xüsusi olaraq satılan bitki çayları üçün belə bitki çayları içməkdən çəkinin.

Alkoqoldan çəkinin. Ən təhlükəsiz yol spirtdən tamamilə imtina etməkdir. Riskləri nəzərə alın. Spirtli içki qəbul edən analarda düşük və ölü doğum riski daha yüksəkdir. Hamiləlik dövründə həddindən artıq spirt istehlakı fetal spirt sindromuna səbəb ola bilər ki, bu da üz anormallıqlarına, ürək qüsurlarına və zehni geriliyə səbəb ola bilər. Hətta orta dərəcədə içmək də uşağınızın beyin inkişafına təsir edə bilər. Əgər hamilə olduğunuzu bilmədən əvvəl içdiyiniz spirtdən narahatsınızsa və ya içməyi dayandırmaq üçün kömək lazımdırsa, həkiminizlə danışın.

Şəbnəm